Antakya ve Hatay Yemekleri
Hatay şehri sınırları içinde yer alan Antakya, mutfağı ile yüzyıllardır bir efsane mertebesinde. Hatay yemekleri dendiğinde aslında bu tabir çoğu zaman Antakya lezzetlerini de kapsıyor. Antakya döneri ve künefesinin şöhreti Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerine ulaşmış tatlar. Herhangi bir yemek tarifi kitabına göz attığımızda Hatay yemeklerinin sayısının 400’ü aştığını görüyoruz.
Hatay, Antakya neredeyse 2500 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Helenistik dönemde Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Seleukos I Nikator tarafından kurulan şehir, önce Roma Cumhuriyeti’nin, ardından da imparatorluğun Ortadoğu’daki en önemli merkezlerinden biri olmuş.
Bizans sonrasında sırasıyla Arapların ve Türklerin hakimiyetine geçen Antakya’da hala tüm geçmişinin izlerini bir arada görmek mümkün. Bu kültürel birlikteliğin mirası tüm milletlerin ve dinlerin hala bir arada ve uyum içinde yaşadığı kentin mutfağına da yansımış. Antakya mutfağı Akdeniz, Arap ve Türk mutfağının zengin bir birlikteliğinden oluşuyor. Akdeniz mutfağı zeytinyağı ve sebzelerle varlığını hissettiriyor, Arap kültürüyse zengin bir meze mirası bırakmış Antakya’ya. Türk mutfağı ise usta işi et yemekleri kazandırmış kente. Hayat yöresel yemekleri nasıl bir kültürel mirasın ürünleri diye sorduğumuzda karşımıza işte böyle binlerce yıllık bir tarih çıkıyor.
Kahvaltı
Döver Köyü’nde üç kuşaktır hizmet veren Hammuşun Yeri; kahvaltısında bulunan herşeyi kendisi üretiyor.
Çorbalar
Antakya’nın zengin sofralarında yemekten önce iştahı açan müthiş çorbalar var. Hatay’ın meşhur şişperek çorbası, yoğurt çorbasıyla mantının birleşimi gibi. Pirinç ve yoğurtla hazırlanan çorbanın içinde bir de kıymalı minik hamurlar bulunuyor. Hatay’ın meşhur mahluta çorbası bazı yerlerde malhıta çorbası olarak da biliniyor.
Mezeler
Humus, Fransız biftek tartarına benzer yoğun ve farklı bir çiğ köfte, çökelek salatası, yoğurtla yapılan çeşit çeşit borani, kırma zeytin salatası, muhammara illa ki tadılması gereken mezeler arasında. Fellah köftesi de Antakya’nın en sevilen lezzetlerinden biri. Cerra peyniri, tuzlu yoğurt ve sürk ise Antakya’nın eşsiz süt ürünlerinden birkaçı.
Humus için : Humusçu Ibrahim denenmeli..
Ana Yemekler
Hatay yemeklerinin ağır topları, birbirinden leziz et yemekleridir. Meşhur Antakya tepsi kebabını mutlaka denemelisiniz. Zırhta çekilmiş et ve sebzelerin bir tepsi içinde pişmesiyle oluşan bu yemeği Antakya sınırları içinde nerede yerseniz yiyin memnun kalacaksınız. Tepsi kebabının da kuzeni sayılacak Antakya kağıt kebabını yiyebileceğiniz en güzel yer Pöç Kasabı olacaktır.
Antakya’ya özgü ince ve uzun içli köfteye oruk deniyor. Ancak oruğun bir türü var ki bambaşka bir lezzet. Sac oruğu denen Antakya yemeği içli köftenin bir tür börek gibi yassı pişirilmesiyle elde ediliyor. Yemeklerin yanında sunulan acılı ekmek ve kaytaz böreği ise basit formüllerin nasıl büyük lezzetler ortaya çıkarabileceğini ispatlıyor adeta. Sokakta ayaküstü bir şeyler atıştırmak isterseniz artık tüm şehirlerde rastladığımız soslu Antakya dönerini bir de ana vatanında tadın deriz.
Antakya’nın en güzel, en leziz yemeklerini yiyebileceğiniz Konak veya Avlu Restoranlarını listenize alabilirsiniz.
Hatay’a özgü yöresel ev yemeklerini denemek istiyorsanız öğlen 12:00 – 16:00 arası Hatay UNESCO Gastronomi Evi denenebilir..
Hem meze hem ana yemek için Hatay’ın sayfiye mekanı olan Harbiye’de Kule Restaurantı deneyebilirsiniz..
Salatalar
Sayılacak o kadar çok lezzet var ki belki de salatayı unuttunuz. Ama biz unutmadık! Hettüş salatasının içinde semizotu, soğan, domates ve ekmek bulunuyor. Bu salata evde kalan ekmekleri değerlendirmenin en iyi yolu olarak biliniyor. Salata hazırlandıktan ve sirkesi de döküldükten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
Antakya mutfağının en karakteristik tatlarından biri zahterdir. Bir tür kekik türü olan Zahter tek başına zeytinyağı ve nar ekşisiyle salata olarak tüketiliyor.
Babagannuş, abagannuş ya da abugannuş… Tüm bu isimlerle anılan bu salatanın adını söylemek biraz zor. Hatay’ın favorisi olan bu salatanın adı gibi tadı da son derece akılda kalıcı. Patlıcan, biber ve domatesin közlenip bir araya gelmesini düşünmek bile iştahları açmaya yetiyor. Üstelik bu karışıma sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ediliyor.
Tatlılar
Antakya tatlılarından söz açılınca akla mecburen Hatay künefesi geliyor. Dışarıda yediğiniz künefelerden biraz farklı bir lezzet buradaki. Büyük bir tepside yapılıyor künefe ve köz üzerinde pişiriliyor. Sonra taze şerbetle dilim dilim tüketiliyor.
Bu enfes lezzet için Çınaraltı Künefe Yusuf Usta
Antakya’ya özgü kabak tatlısı da kaçırılmayacak lezzetlerden biri. Dışı çıtır çıtır olan kabak tatlısı ve leziz kömbe kurabiyesi ise damak çatlatan cinsten…
Çıtır kabak tatlısı ve künefeyi birlikte tatmak için ise; Bizim Künefeci
Tatlıyla arası pek iyi olmayanlar Antakya’nın kendine has meyvelerini es geçmesin. Bir tür yaban mersini olan hambeles, şifa kaynağı hünnap ve nefis kokusuyla ağaç kavunu Antakya’nın leziz meyvelerinden yalnızca birkaç tanesi.